Kobiden.com – Mehmet Özdeşlik

10 Aralık 2018

Sistem Teknik’in ürettiği yangın test fırını, Avrupa yolcusu. Hollanda ve Fransa için yangın test fırını üretimine başladıklarını anlatan GM Özdeşlik, Hollanda için üretilecek fırının nükleer santral ekipmanı gibi test numunelerine adapte edilebildiğini söyledi.

GEBZE – Türkiye’deki ilk yangın test fırınını üreten Sistem Teknik, değişik ebatlardaki testlerin yanı sıra hidrokarbon yangın (petrol) testlerinin yapılabileceği modüler test fırını için patent başvurusunda bulundu.

Endüstriyel elektronik cihazlar üretmek amacıyla 1979’da kurulan ve 1981 yılından itibaren endüstrinin ihtiyaçları doğrultusunda sanayi fırınları ve ısıl işlem fırınları üretiminde yoğunlaşan Sistem Teknik Sanayi Fırınları, artık Avrupa’ya fırın üretecek. Faaliyetlerine TAYSAD Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 8 bin metrekare kapalı alana sahip tesislerinde, 80 kişilik personeliyle devam eden firma, otomotiv, havacılık, demir çelik başta olmak üzere tüm sektörlerde kullanılan endüstriyel fırınların üretimini yapmanın yanı sıra, yakma sistemleri konusunda danışmanlık hizmeti veriyor. Üretimlerine 2010 yılında yangına karşı reaksiyon ve test fırınlarını da kattıklarını belirten Sistem Teknik Sanayi Fırınları Genel Müdürü Mehmet Özdeşlik, Türkiye’de 27 Aralık 2007 tarihinde yayınlanan “Binaların Yangından Korunması Yönetmeliği” ile birlikte, kapı, pencere, profil, kiriş, boya, kanal kablo, duvar ve döşeme elemanlarının tümünü yangına karşı dayanım ve reaksiyon testinden geçirmenin zorunlu hale geldiğini vurguladı. Bu testi yapacak laboratuvar olmadığı için uzun yıllar yönetmelik şartlarının yerine getirilemediğini anlatan Özdeşlik, yönetmelik gereği zaman içinde sertifikasız malzemelerin artık binalarda kullanılamayacağını kaydetti.

İlk üretim Efectis Era Avrasya için

Özellikle hassas kontrol gerektiren havacılık ve otomotiv sektöründeki tecrübeleri sayesinde, Türkiye’deki ilk yangın test fırınını yangın test laboratuvarları bakımından Avrupa’da yaygın bir kuruluş olan Efectis Era Avrasya Grup için ürettiklerini dile getiren Özdeşlik, yaptıkları fırınların uluslararası standartların gereklerini tamamen karşıladığını ifade etti. Yangın test fırınlarının dayanıklı ve kullanımı kolay olduğunu anlatan Özdeşlik, bundan dolayı yurtdışından da önemli siparişler aldıklarını belirtti.

Müşterileri arasındaki bulunan Fransa, Hollanda gibi ülkelerde 20 farklı marka bu tip fırın bulunduğunu anlatan Özdeşlik, kendilerinin üretimini yaptıkları fırınların ISO standardı testleri için 7 MW, hidrokarbon testleri için 20 MW yakma gücüne kadar çıkmasıyla, bu fırınlara göre daha yüksek performansa sahip olduğu söyledi.

Hollanda ve Fransa için de yangın test fırını üretimine başladıklarını vurgulayan Özdeşlik, Hollanda için üretimini yaptıkları fırının tamamen değişik bir konseptte yapıldığını söyledi. Bu fırının gerektiğinde tünel, nükleer santral ekipmanları gibi değişik ebat ve özellikteki test numunelerine göre adapte edilebildiğini belirten Özdeşlik, Marmaray Projesinin tünel ve yapı elemanlarının yangına karşı dayanım testlerinin de kendilerinden fırın talebinde bulunan Hollanda’daki bu laboratuvarda yapılmakta olduğunu dile getirdi. Özdeşlik, Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti ve Mısır’dan da talep aldıklarını kaydetti.

Binalarda yangına karşı test edilmiş ürünlerin kullanımının can ve mal güvenliği açısından çok önemi bulunduğunu anlatan Özdeşlik, üretilecek test sertifikalı kaliteli yapı elemanlarının aynı zamanda yurtdışına ihracat potansiyelinin de çok daha yüksek olacağını belirtti.

Türkiye için bir adet yangın dayanım testi laboratuvarının yeterli olmayacağını savunan Özdeşlik, bu nedenle TSE’nin de bu testleri bir an önce yapabilir hale gelmesinin standartların uygulanması açısından önemli olduğunu vurguladı. Yerli makine sanayinin son yıllarda çok geliştiğini, uluslararası arenada kendini kabul ettirdiğini dile getiren Özdeşlik, “Bazı kurumların yabancı hayranlığı devam ediyor. Cari açığı azaltmanın ve çocuklarımıza daha iyi bir Türkiye bırakmanın yolu, ülke olarak teknoloji tüketen değil, üreten bir toplum olmaktan geçiyor. Bu doğrultuda Sistem Teknik olarak Ar-Ge ye çok önem veriyoruz. Uluslararası birçok patentimiz bulunuyor. Yangın test fırınları için de bir patent başvurusu yaptık” diye konuştu.

Üretimlerinin yüzde 70’ini ihraç ettiklerini ve cirolarının ortalama 4-5 milyon euro’sunu ihracattan elde ettiklerini dile getiren Mehmet Özdeşlik, Avrupa pazarı ile birlikte Güney Amerika, Kuzey Afrika, Ortadoğu’ya yoğunlaştıklarını belirtti. Özdeşlik, “Şu anda Mısır için kuracağımız iki tesis için konstrüksiyon çalışmalarımız devam ediyor. Brezilya’da da önemli müşterilerimiz var. Dünyanın her yerine ulaşmaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir: Milliyet Gazetesi Röportajı – F-35’in motoru sanayi fırınında pişti!